2. Tryck leken

Denna lek lär din häst följa en känsla. Att ge efter i tryck i alla sex riktigngarna (ner, upp, bak, fram, höger och vänster) Ge din häst en chans att ge dig eftergift för det lättaste tänkbara tryck innan du DELVIS ökar trycket.
Belöna för den minsta tecken på att den försöker ge efter för ditt tryck genom att genast lätta på HELA trycket och beröm.  Ge hästen tid att tänka på vad som hänt mellan övningarna. Denna lek och kommande lekar som bygger vidare på den här bygger KONSTANT tryck. Öka trycket om du måste, men putta eller picka inte på din häst!

Börja med att be hästen sänka huvudet genom att lägga handen mellan öronen och tryck nedåt. Kom ihåg att börja med ett super lätt tryck och ge hästen en chans att svara på det med att sänka huvudet. Om den inte gör det så ökar du trycket nedåt delvis tills hästen antingen sänker huvudet en bit eller tills den helt enkelt slutar trycka emot.
Här gäller det att vara snabb i din reaktion så att du verkligen tar bort ALLT tryck för minsta lilla respons i rätt riktning. När det går bra kan du fortsätta med att be hästen höja huvudet genom att ''lyfta'' hästens huvud underifrån. Gör på precis samma sätt som med sänkningen av huvudet. Gå sedan vidare med de andra fyra riktningarna: Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Kan du få hästen att gå framåt utan att sträcka grimskaftet? Kan du flytta din häst till höger eller vänster med handflatan på bogen? Framdel och bakdel separat? Leda hästen i svansen? Som vanligt sätter din fantasi gränser. Lek med din häst och lycka till!

Kommentarer
Postat av: j

Fin blogg:)

2011-01-16 @ 11:21:46
URL: http://tvillingryttarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0